donderdag 23 april 2009

in een rijtuigje

Het Ministerie van Verkeer & Waterstaat bracht vanmiddag zijn water-netwerk bijeen in Amersfoort. In een alleraardigste ambiance: De Rijtuigenloods, een oude treinenwerkplaats bij het station (dat ja na alle verbouwingen ervan en er omheen niet meer terugkent) die is omgetoverd tot conferentieruimte. In tal van oude wagons kun je er in groepen uiteen gaan.
En dat deden we ook. We spraken over de zoetwatervoorziening van dit land: daar komt mogelijk om sommige momenten op sommige plekken tekort aan. Wordt dus tijd dat we de waarde ervan eens uitrekenen. En we moeten wennen aan het idee dat het in het westen hier en daar wat zouter wordt. Vraagt dus om sociaal leren tussen alle partijen, en wat reken- en denkwerk.
In een andere sessie ging het over het idee met 5 andere delta's in de wereld kennis uit te wisselen. Staat in het Nationale Waterplan dus ik vertel geen staatsgeheimen. De keuze is gevallen op 5 delta's in ontwikkelingslanden. Die volgens kenners technisch weinig vergelijkbaar zijn met onze problematiek (behalve dat ze ook onder kunnen lopen) en het bedrijfsleven vond dat ze er weinig aan hadden want koopkracht zit daar niet. De adviseurs mijzelf incluis zagen meer in leren van vergelijkbare regios in bv. Europa op integratie met natuur en milieubeheer, verbinden van stad en delta (stakeholder management) en vergelijkbare landbouw op de grens van zoet en zout. In plaats van op missie met de dominee of de verkoper.
Enfin, het was een boeiende middag op een inspirerende plek, met een aantal oude bekenden.

PS voor Huib, Steven, Dick en andere geinteresseerd in de Klantwaarde discussie: ik kom er komende dagen nog een keer op terug.

1 opmerking:

Unknown zei

Krijn, daar ben ik zeer in geinteresseerd. Ik sloot de discussie op foodlog al een beetje af met de opmerking dat we er voor dit moment niet uitkomen.

Toen kwam er een aardige Klootwijk langs in het Parool:

http://www.parool.nl/parool/nl/34/ETEN-DRINKEN/article/detail/238602/2009/04/22/Een-ei-nog-warm-van-de-kip.dhtml

Een wenselijk ei wordt in zijn snelheid van ontwikkeling tegengehouden vanwege VBP. Een aardige praktijk case lijkt me.