dinsdag 28 april 2009

Nieuw Licht

Het is nog niet zo eenvoudig om ons energiesysteem duurzaam te maken en af te komen van alle bijwerkingen op het klimaat. Vandaar dat de overheid energie steekt in een transitie naar duurzame energie. Uit het NWO/SenterNovem stimuleringsprogramma "Energieonderzoek" verscheen eerder dit jaar een fraai boekje: "Nieuw licht". Het geeft aan de hand van al het uitgevoerde onderzoek een interessant beeld door welk moeras we waden en hoe de samenleving naar 'all electric' of 'all gas' of 'locale zelfvoorziening' zou kunnen gaan. Of een combinatie, maar extremen zijn beeldender.
Voor de landbouw ook interessant omdat het veel materiaal over windenergie, biomassa en mestverwerking bevat. Zo staat er een mooie analyse in over hoe het verbod om in vergisting andere produkten bij mest bij te mengen ook contra-productieve kanten had. Wij wilden zo graag onze mest kwijt dat we bang waren dat bijmenging het mestprobleem zou vergroten. Duitsland deed dat niet en daardoor kwam de technologie eerder en sneller van de grond. Ook het onderzoek naar windenergie waarover ik twee jaar geleden al eens blogde, passeert de revue.
Het boek bevat nog een tweede laag: die van de innovatie- en transitietheorien. Er is heel veel beta-gamma onderzoek gedaan en veel gestudeerd op de beleids- en organisatorische kant van innovatie. Innovatie moet worden gezien als een maatschappelijk proces met mee- en tegenkoppelingen, en niet als een technologisch idee naar toepassing in een apparaat, zo wordt geconcludeerd. Ook hier komt men tot de conclusie dat het inzicht in machtstructuren een taboe in het onderzoek is. "Ook hier" omdat ik zelf net een boek over transitie in de landbouw voor de drukker klaar zit te maken waarin we ook die conclusie trekken.
Nieuw licht is wat mij betreft verplicht leesvoer voor iedereen die zich ook in de landbouw met transities en innovaties bezighoudt en zich in zeer begrijpelijk Nederlands wil laten inspireren door theorie.

D. van der Hoeven: Nieuw Licht. ISBN/EAN 9789077875346. Uitgegeven bij SenterNovem en NWO

Geen opmerkingen: