vrijdag 28 februari 2014

Elitaire tweedeling in de voedselconsumptie

Even tussendoor in de Nieuw Zeeland reeks. Op 4 maart is er in De Rode Hoed in Amsterdam een mooie discussie-avond die als volgt wordt aangekondigd:
De belangstelling voor voedsel is niet te stuiten. Door affaires met onveilig voedsel en recent met als rundvlees verkocht paardenvlees lijkt het vertrouwen in voedsel tanende. Tegelijk is er juist veel positieve belangstelling voor gezonde voeding. Kookprogramma’s, documentaires en boeken over voedsel zijn populairder dan ooit. Is deze belangstelling de voorbode van een andere eetcultuur of blijft ze elitair?

In de sociaal kwetsbare stadswijken zien we namelijk iets heel anders: steeds minder kinderen eten nog groenten en fruit en het verschil in  levensverwachting tussen verschillende wijken van Amsterdam is al opgelopen tot meer dan 10 jaar. Hier is het kennisniveau en de belangstelling over gezond eten juist heel laag. Een drama tekent zich af. Is deze tweedeling te stoppen?

In dit verband is een recente infographic uit het VK veelzeggend.
Een reactie plaatsen