vrijdag 31 augustus 2007

grondprijzen in Alanya

Is er iemand onder de lezers die verstand heeft van de prijzen van landbouwgrond aan de Turkse kust? De NRC van 30 augustus had een verhaal over Nederlanders die zich voor hun pensioen aan de Turkse kust hebben gevestigd. Dat begon met een alinea die me intrigeert.

De journalist meldde dat Turkse vrouwen langs de kust puisant rijk zijn geworden terwijl hun broers wat verder van de kust voortploeteren op hun akker. Reden: bij de erfenis kregen de vrouwen de laagwaardige verzoute landbouwgronden langs het strand, de broers hielden de goede landbouwgrond aan de voet van de bergen. Toen kwamen de projectontwikkelaars, en nu zijn de vrouwen in goede doen. Prachtige intro, zo'n ironische loop van de geschiedenis.

Maar is dat echt zo? Dat die broers nog boeren geloof ik wel, maar zou het niet op heel dure grond zijn? In Nederland stijgt in zo'n geval de grondwaarde tot kilometers in het achterland, omdat ook daar vroeg of laat gebouwd zal worden, als was het maar voor de rijker geworden eigen bevolking. En in gebieden als Las Vegas, waar weinig ruimtelijke ordening is en ruim gebouwd wordt, zie je de urban sprawl ook over grote afstand. Ik kan me dus haast niet voorstellen dat het in Alanya alleen de 500 meter langs het strand is, dat in waarde stijgt en daarnaast helemaal niet. En ook niet dat de ouderlijke bedrijven kilometers lang waren zoals in het Oldambt. Maar je weet nooit. Wie kent de situatie ter plekke en kan het bericht in de NRC bevestigen met wat prijzen?
de eigen foto is niet uit Turkije (staat nog op het lijstje, maar niet Alanya) maar uit Domburg
Een reactie posten