zondag 19 augustus 2007

de natuur komt naar je toe

Soms moet je een ingesleten idee bij het vuilnis zetten. Zoals de gedachte dat je natuur in natuurgebieden of op het platteland vindt en dat de stad slechts doods asfalt biedt. Onzin dus, het groene buitengebeuren lijkt in de toekomst voor (op zijn minst sommige) natuur niet meer nodig. Nergens broeden er in Duitsland zoveel nachtegalen als in Berlijn. In delen van Munchen komen net zoveel vlinders voor als in eerste klas natuurgebieden. Vogels lijken geen last te hebben van vliegtuiglawaai, vossen en wilde zwijnen zijn er in verschillende steden te vinden, niet alleen in Berlijn waar je dat nog aan verwaarloosde DDR natuur zou kunnen wijten.

Logisch
De Frankfurter Algemeine dook vrijdag in dit verschijnsel. Geraadpleegde biologen hebben een paar simpele evolutionaire verklaringen: in de stad zijn er voor deze soorten minder vijanden (probeer eens een jachtvergunning voor de Kurfustendamm te krijgen), er is een groot aanbod van voer en bovenal: het is er warmer. Het zijn vooral warmte-minnende soorten die zich aanpassen aan het stadsleven, met de halsbandparkieten als meest bekende exotische voorbeeld. Er is dus ook hoop voor overleving in een warmer klimaat noteert de FAZ. Steden kenmerken zich ook door eilandjes van natuur, en sinds Darwin zijn excursie naar de Galapagos eilanden weten we dat eilanden als niches goed zijn voor biodiversiteit.
Biologen vertellen ook nog dat de geindustrialiseerde landbouw met (ik citeer maar even)monocultures, bestrijdingsmiddelen, overbemesting en verontreinigd grondwater de natuur het platteland af drijft. Kan zijn, maar wie zoals ik afgelopen dagen even langs wat maispercelen rijdt, krijgt toch de indruk dat in ieder geval wilde zwijnen hier nog volop actief zijn. Misschien zijn er wel gewoon te veel en trekken ze de stad in...

FAZ: Sie kommen, 17.8.2007. De chipmunk op de foto komt overigens uit een natuurgebied in Oregon

Geen opmerkingen: