maandag 27 augustus 2007

boer en belastingen

Belastingen en boeren zijn twee werelden. Boeren hebben nu eenmaal een opleiding gekozen om planten te telen of vee te houden, niet om belastingdeskundige te worden. En al helemaal niet om belasting te betalen, zelfs niet bij een hoog inkomen, zo suggereert recent onderzoek o.a. in kringen van de OECD. Maar een modern ondernemer hoort wel enige basiskennis van belastingen te hebben en vooral van de wijze waarop hij er in zijn bedrijf zijn voordeel mee te kunnen doen. Of miminaal om zinvol met zijn adviseur te overleggen. Juist om bij een hoog inkomen niet teveel te betalen.

Daartoe hebben twee van die adviseurs nu een goed leesbaar boekje geschreven: Boer en belastingen - fiscale aspecten van de landbouw. Een oude bekende, de directeur van de GIBO Groep, Fried Frederix, stuurde het me toe. En een van de auteurs, Peter Ceelen is een oud-dorpsgenoot die ik tot mijn genoegen ook van tijd tot tijd in het landbouwwereldje mag ontmoeten. Mogelijk moet je mijn oordeel dus met een korreltje zout nemen, maar ik vond het interessant om te lezen. En goed leesbaar voor een niet-deskundige met leuke voorbeeldjes.

Economen zijn nogal eens kritisch over het hele vak van belastingrecht omdat het een dienstverlening is die op nationale schaal niet zo heel veel lijkt toe te voegen. Het lijkt vooral een spel om te zorgen dat een bepaalde persoon of beroepsgroep niet te veel betaalt. Nu is de essentie van economie juist dat mensen met elkaar 'spelletjes spelen' dus moet je juist als econoom ook niet al te raar staan kijken bij zulke games. Het deed me deugd dat de auteurs in hun voorwoord dan ook stellen: "Fiscaliteit is een spel. Maar om het spel goed te kunnen spelen is een goede kennis van de regels noodzakelijk". Ondernemers die de klok zelf een beetje willen laten luiden (om de auteurs nogmaals te citeren), lezen dit boek.


P.H.M. Ceelen en E.H.E.F. Sloot: Boer en Belastingen, SDU Amersfoort, ISBN 978-90-6476-162-1
Een reactie posten