maandag 7 april 2014

VORK

Nieuw in de bladenmarkt is Vork. Het is de opvolger van SPIL dat met het heengaan van Arend Jan Voortman ter ziele ging. Het eerste nummer ziet er mooi uit. Het is een bookazine dat belooft elk kwartaal te verschijnen (en hopelijk nemen ze niet die rare nummering van Spil over).
Het eerste nummer heeft een mooie opmaak en fotografie. Belangrijker voor een kritisch-wetenschappelijk, opinierend tijdschrift zijn de inhoudelijke bijdragen.
Toutes le monde droeg bij aan het eerste nummer: Louise Fresco, Rudy Rabbinge, Dick Veerman, Marcel Schuttelaar, Wouter van der Weijden en nog tal van andere opiniemakers.
Ik genoot van de bijdrage van Dick Veerman die nu eens voorstelt het doorvoer-gebonden grondstoffen-opwerkingscluster centraal te stellen en niet de grondstoffen-productie georienteerde primaire sector. En van die van Marcel Schuttelaar met een inkijkje in zijn tijd bij de Consumentenbond. Ook verhalen over grasraffinage, over de relatie tussen mens en dier en over de historie van het beeld van de boer in de stad.
Foutjes trof ik in het eerste nummer niet echt aan, of het moet de zwakke vertaling van de term Family Farm in familiebedrijf zijn. Vroeger had SPIL een leuke taalrubriek, en de auteur daarvan had vast kunnen uitleggen dat Family Farm in het Engels vertaald moet worden als Gezinsbedrijf. En ons woord familie vertale men als relatives. Anglicismen zijn er al om, en laat je daarmee niet afhouden van het lezen van deze boeiende artikelen.
Wie een vorkje mee wil prikken kan een proefnummer aanvragen of meteen een abonnement nemen. Bij deze van harte aanbevolen. Klik hier naar de site van Vork.

Een reactie posten