woensdag 16 april 2014

Barfen

Zaterdag leerde ik weer eens wat nieuws uit de NRC: barfen staat voor het aan honden voeren van BARF- Bones And Raw Food. En dat is in de mode, liefst ook nog biologisch. Sommige dieren eten beter dan hun baasjes.
Maar het idee dat je de natuur moet nabootsen alsof het goed is dat de door en door gefokte honden eten als hun voorouder wolf, is ook een gevaar voor de dier- en volksgezondheid zo blijkt uit het artikel. Rauw vlees wil nog wel eens besmet zijn met ziekmakende bacterien.
Zo wordt volksgezondheid weer lastiger te managen. Doet me denken aan de  onvoorziene opkomst van sushi, waar de risk managers ook niet dol op waren. Niets zo veilig als een pakje Honig aspergesoep bij wijze van spreken (tip van een amateurchef: doe er echte asperges uit glas van de Lidl bij).
En het Barfen levert ook een interessante discussie over voedselzekerheid en food waste op in het artikel: wat is beter: rauw afvalvlees als geitenkop, 'gewoon' biologisch rauw vlees of brokken met meer koolhydraten uit plantaardig materiaal (akkerbouwgewassen). Antwoord: helemaal geen hond zo lijkt me, maar dat heeft weer negatieve effecten op de sociale gezondheid. Trade-offs genoeg.
Een reactie posten