zaterdag 19 april 2014

apps voor in de super

Veel mensen lopen met een behoorlijk tempo door de supermarkt, op routine de boodschappen pakkend. Soms zie ik ze twijfelen waar ze de goede koekjes kunnen vinden of de cayennepeper, zelden zie ik mensen (en zeker geen vrouwen die nog een oogje op een van de kids moet houden) langdurig logo's en etiketten bestuderen.
Maar wie dat toch wil doen, die krijgt ook steeds meer apps ter beschikking om digitaal het etiket uit te lezen, in plaats van op de kleine lettertjes van de verpakking te staren. Het blad PC Active wijst er op twee.
Vivino Wine Scanner is een gratis Engelstalige app die een database van 2 miljoen wijnen raadpleegt. Fotografeer het etiket en je krijgt informatie over de wijn, de gemiddelde prijs (ook handig voor de flessen die je cadeau krijgt) en beoordelingen of proefnotities. Geef je smaak door aan de app en hij wordt relevanter. Chateau Tongariro (foto) ontbreekt overigens.
Boodschapp is een app die van 7500 voedingsmiddelen een gezondheidscore geeft, als je de barcode scant. Voedingsstoffen worden vermeld. Automatisch worden gezondere alternatieven voorgesteld. Althans voor zover die in de supermarkt waar je bent, en dat moet een AH, Jumbo of C1000 (zo lang die nog bestaan) zijn. Volgende stap is natuurlijk om de duurzaamheidsdata er aan te koppelen, daar is QuestionMark mee bezig. En dan kun je ook de werkelijke sociale kostprijs uitreken, ofwel de kosten die de kassabon niet halen. True pricing dus.
Wie overigens wil weten welke muzak de supermarkt draait om je in een rustige stemming te krijgen (dan koop je meer), moet SoundHound installeren. Die heeft maar een paar seconden nodig om een liedje te herkennen en daarover te informeren. Ideetje: zou je dat niet om kunnen draaien: dat je je favoriete muziekje kunt instellen voor de super en dat software op basis van de ingegeven keuzes van de mensen (agenten) die er zijn, de grootste gemene deler opzet. Of iedereen een minuut geeft wat zij wil ?
En ik weet het, er zijn apps van de supers die je helpen met de routing en je bestellijstje omzetten in het vinden van het schap waar de cayennepeper staat.
Een reactie posten