vrijdag 31 januari 2014

Meats & greens

 
The Economist had tegelijk met zijn survey over Tech Startups (zie de blgog van gisteren) ook een pessimistisch verhaal  over hoe technologie banen verwoest. En een artikel Meat and greens over de duurzaamheid van vleesconsumptie. Het blad constateert dat het probleem van klimaatseffecten van vleesproductie vooral zit in pastorale (herderlijke) systemen met lage productieniveaus. En dat intensivering naar varkens en pluimvee een deel van de oplossing is, daar is de voerconversie gunstiger.
Factory farming heeft wel wat meer nadelen op dierwelzijn en verspreiding van ziekten (zoonosen) die mensen en dieren delen. Waarbij het blad aantekent dat in pastorale systemen dieren voortdurend endemisch ziek zijn, zoals met mond-en-klauwzeer. Het leidt het blad tot de conclusie “Such downsides are cited by environmentalists who would prefer less factory farming and more tradional pastoralism. But efficient livestock farming makes better use of scarce basic resources – and is far better for the planet.”
In grote lijnen en at the margin klopt dat. Maar er kan m.i. nog wel aangetekend worden dat niet alle gronden gescheurd moeten en kunnen worden voor granen of mais, soms zijn ze te stijl of teveel van veen. Rij maar eens door de wat meer heuvelachtige streken van pakweg Europa of Nieuw-Zeeland: daar kunnen wel koeien en schapen lopen, maar echt geen tractoren. En er is nog rundvlees als bijproduct van melk. Maar verder klopt het.
Een reactie posten