donderdag 2 januari 2014

GEEN Economische Crisis

Een van de zaken die we met het nieuwe jaar achter ons moeten laten is het idee dat we in een economische crisis leven. Als dat zo was, waren we er al lang vanaf, net als van de vorige 10 conjunctuurcrises die we sinds de Tweede Wereldoorlog doormaakten.
We leven dus niet in tijden van een economische crisis maar in een systeem-crisis. Er is duidelijk meer aan de hand. Dat is de these van Guido Thys in zijn boekje "Dit is geen economische crisis". Hij rekent daarin af met een zestal mythes, zoals het waait wel weer over, en we kunnen denken en doen als altijd.
Thys, een plezante Vlaming die in Nederland inmiddels een forse staat van dienst heeft opgebouwd als begenadigd spreker en "bedrijfsverloskundige" (die helpt om waarde op aarde te brengen), sprak in November bij het 10-jarig bestaan van Frug-i-com in Bleiswijk en we kregen zijn boekje mee.
Ik stond er in het voorprogramma en wonderwel sloot dat aan: waar Thys wijst op de noodzaak van doorbraak-innovaties omdat veel oude methoden en productcycli zijn uitgewerkt, vooral door internet, haal ik in de regel Carlota Perez met bijgaande sheet uit de lange golf theorie aan: we zitten halverwege de ICTgolf en institutionele innovatie is geboden.
Misschien haalt dat het volgende boekje van Thys wel, want nog voor ik klaar was had hj Perez via bol.com met de wifi uit de veilinghal van Bleiswijk al besteld. Perfecte illustratie van hoe businessmodellen veranderen. Aanbeveling: leer het DNA van je organisatie kennen, zorg voor Doosje++ en pas je producten en werkwijzes aan. "Dit is geen economsiche crisis" biedt ook nog een werkboek. Aanbevolen dus, en wie een goede spreker zoekt voor een bedrijfsevent: bel Guido Thys,
 
 

Een reactie posten