donderdag 23 januari 2014

The Economist over de Denen

En in hetzelfde nummer van The Economist een hele pagina over de Deense landbouw. Het blad constateert dat er midden op Jutland sprake is van een echte cluster al was het Silicon Valley. Met Danish Crown, Arla, Rose Poulty en DuPont Danisco.
 De kapitaal-intesieve en zwaar gereguleerde sector is toch een rijke grond voor ondernemers, zo stelt het blad. Verwijzend naar IT- bedrijven als LetFarm voor velden, Bovisoft voor stallen, AgroSoft voor varkens, Webstech voor granen.
Verder wordt er flink geinvesteerd in kennis: een Agro Food Park bij Aarhus moet van 800 arbeidsplekken naar 3000 in 2020.
The Economist ziet nog wel een paar vuiltjes in de lucht: de Denen hebben steeds meer weerstand tegen "factory farming", de TV serie Borgen, over de Deense politiek, wijdde een hele aflevering aan het bekritiseren van de varkenshouderij.
Het lijkt Nederland wel. Maar de Deense varkenshouders laten het er niet bij zitten: Danish Crown organiseert regelmatig rondleidingen door de slachterij, o.a. voor schoolklassen, met zicht op de 'killing line'. En Noma, naar verluidt 's werelds beste restaurant, serveert varkensstaarten - uit diezelfde slachtlijn. Kunnen we misschien toch nog wat van leren.

The Ecoomist 4.1.2014: Bringing home the bacon
Een reactie posten