dinsdag 16 oktober 2012

wereldvoedseldag

Wereldvoedseldag vandaag. Thema dit jaar "Agricultural Cooperatives - key to feeding the world". Hoe kan het ook anders in het VN Jaar van de Cooperatie.

Er zijn tal van definities voor cooperaties (die je vanwege de koloniale of communistische bijsmaak in sommige landen beter Producer Organisations kunt noemen). Organisator FAO gebruikt niet de ICA definitie maar kortweg "any member-owned enterprise run on democratic principles". Elders gebruikt men de ILO definitie.
De officiele folder van de dag die ik vorige week in Rome kreeg, bevat overigens een mooi voorbeeld uit Thailand onder de kop "contract farming a big winner" waar de investor owned firm Swift in de groenten en fruit sector met veel producenten organisaties contractteelten heeft opgezet. Met blijkbaar veel succes.
Een voorbeeld dat in meer socialistische tijden niet gegeven zou zijn, zo vermoed ik. Enfin, morgen leggen we de rapporten uit ons cooperatie-project in Brussel op de pijnbank. Dat wordt dan the Day After party, zullen we bij de opening maar zeggen.
Voor wie meer wil lezen: hier een rapport van de FAO over gemeenschappelijke radio-luister clubs (een variant op onze boekbesprekingsgroepen, maar dan rond de radio over een actiegericht thema) en een boekje met Good Practices in building Innovative Rural Institutions to increase food security. Met een mooie literatuurlijst en een handig schema dat laat zien hoe self organisations bepaalde constraints oplossen.
Een reactie posten