zondag 21 oktober 2012

Pillen over dierziekte

Wie nog wat boeken zoekt voor de herfstvakantie moet zich misschien eens in dierziekten verdiepen. The Economist bespreekt twee boeken lovend, dus dat leg ik hier maar eens even vast.
Mark Harrison publiceerde bij Yale University Press "Contagion: how commerce has spread disease", gaat in een pil van 376 pagina's door de eeuwen heen en laat onder andere zien hoe de handel ziektes deed verspreiden, maar vooral ook hoe ziektes werden aangegrepen om de handel te belemmeren. Quarantaine is een handelstarief met een andere naam en ze waren bv. een logische reactie op de pest - hoewel die door ratten en niet door handel sec worden verspreid. Maar dat wist men toen nog niet. Nu weet men wel dat varkensvlees geen varkenspest verspreid (de dieren wel), maar dat weerhoudt allerlei landen er niet van de grens maar dicht te gooien als er weer een uitbraak bij een exporteur is.
Wie wil huiveren rond zoonosen en een nog wat dikkere pil wil, kan terecht bij David Quammen. Die schreef "Spillover: animal infections and the next human pandemic", bijna 600 paginas met analyses van ziektes en waar de uitbraken vandaan zijn gekomen. "Even the most hypochondriac will find some new ones to worry about" zo schrijft de recensist. Lees en huiver dus want de Next big one komt er een keer aan.
Een reactie posten