Hiernaast een fotootje uit de Hertogin Hedwige polder. We brachten een weekend door in een mooie oude boerderij in Westdorpe (dat is in het westen van Oost Zeeuws-Vlaanderen). Naast een bezoek aan het nabije Gent ook reden om eens even in Hulst en omstreken naar de omstreden Hedwige te gaan kijken. Een mooie polder, zoals zo vele in die streek. Ook in deze tijd van het jaar met de al kale populieren, andere bosjes met herfstloof en boeren die bieten rooien. Hoewel er ook een paar lelijke plekken te vinden zijn aan deze rafelrand van Nederland en de polder niet mooier is dan al die andere in de buurt. Ook het Verdronken land van Saeftinge lag er mooi bij. Moeilijk voor te stellen dat het Verdronken land van Hedwige er straks ook zo uit zal zien.
Er wordt trouwens meer natuur gemaakt in Zeeuws-Vlaanderen. We bekeken de uit 1789 stammende zeesluis van Zwartenhoek. Nu fraai gerestaureerd, zij het met Chinese natuursteen in plaats van de onbetaalbaar geworden Belgische – waar niets op tegen is want menigeen doet dat op eigen terras ook zo. Vanaf de sluis is er zicht op de nieuwe tuinbouwkassen, waar het overigens volgens onze gastvrouwe in deze crisis en gezien de forse afstand tussen Westdorpe en het Westland nog geen storm loopt.
Langs de kreek die bij de sluis de plaats van de zee heeft ingenomen wordt natuur ontwikkeld - niet ter compensatie van de verdieping van de Westerschelde, maar ter compensatie van de verglazing van de polders bij Terneuzen.
In dit geval zonder protestborden. Minder hypocriet dan het misschien lijkt. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat het probleem niet de natuurontwikkeling zelf is, maar het feit dat de lokale bevolking niet in kan zien hoe je er geld mee kunt verdienen. En geld verdienen is toch al lastig in het leeglopende Zeeuws-Vlaanderen. Afgezien dan van de markt voor mooie oude boerderijtjes om een weekendje weg te zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten