zaterdag 28 november 2009

feeding the world - met GM?

Met een fraaie cover (zie foto) bood The Economist van vorige week onder de titel "how to feed the world" het nodige leesvoer tijdens mijn trip van afgelopen dagen naar Parijs.
Het cover artikel stelt dat de structurele achtergrond bij de hoge prijzen van 2007/08 niet echt opgelost zijn, zodat we binnen een paar jaar een herhaling krijgen. In het verleden duurde het meestal wat langer voor er weer een spike was, maar wie weet.
Het artikel geeft ook aan dat er laatste jaren veel mensen bijgekomen zijn die te weinig te eten hebben. Dat komt overigens niet in de laatste plaats door de recessie die in ieder geval de geldstromen uit het westen naar de thuislanden heeft doen verminderen en bv. in China weer veel mensen terug naar het platteland heeft doen terugkeren. Dat had er wel bij gemogen. Net als het feit dat veel honger voorkomt uit oorlogen en conflicten.
Ook interessant is het verhaal over Monsanto. Het bedrijf krijgt veel kritiek uit de samenleving, net als ooit Carnegie en andere magnaten die veel geld verdienen aan het begin van een nieuwe ontwikkeling. En Agent Orange heeft het bedrijf natuurlijk al een slechte startpositie gegeven in het terrein van het publieke imago. Maar er gebeuren ook veel boeiende zaken.
The Economist 21.11.2009

Geen opmerkingen: