maandag 16 november 2009

Atlas ZW Delta

Met enige regelmaat wordt me dezer dagen een boek bezorgd, het lijkt wel of de Sint weer in het land is. Vandaag kreeg ik de Atlas van de Zuidwestelijke Delta. Niet van de goedheiligman maar van het gelijknamige programmabureau.
Een fraai boek met intrigerend kaartmateriaal. Zoals kaartjes van het veranderende Zuidwesten van 4500 BC tot 2009 AD. Maar ook van grondgebruik, en inkomens (arm Zeeuws-Vlaanderen en Noord Beveland - dat was ooit anders).
Naast de kaarten ook mooie fotos. Van de vliedbergen op Walcheren tot de klapbanke (of klapkot) van Bath. De Vlamingen en Zeeuwen weten wat klappen is. En het land van Saeftinge met de bomen van de Hedwige, net wat mooier en minder mistig dan op mijn foto hierboven.
Het gebied gaat opnieuw veranderen is de impliciete boodschap, maar hoe blijft nog wat in de nevelen gehuld. In een bijlage zijn nog eens 47 kaartjes van veranderplannen gegeven plus nog 17 plannen zonder kaartje. En dan staan de lokale als Waterdunen er nog niet bij. Toegegeven, de ene gaat over het basisnet gevaarlijke stoffen en de ander over het contourenbeleid levend landschap in Zuid-Holland zuid, maar het totaal maakt toch wat moedeloos.
Het lijkt me een Hercules-taak voor het projectbureau om dat allemaal af te stemmen. Maar als het niet gebeurt, of zonder vele visie gebeurt, dan gaat deze blauw-groene delta de Randstad achterna: leuk concept, TGV voor veel geld onder grond, maar verder behoorlijk vol gebouwd, en zwarte pieten heeft achteraf geen zin meer.

Atlas voor de Zuidwestelijke Delta. Programmabureau Zuidwestelijke Delta, 2009

Geen opmerkingen: