zondag 29 november 2009

kokosnotenplukkers gezocht, of een machine

Als er geen animo meer is om simpel, zwaar, gevaarlijk agrarisch werk te doen, dan gaat het goed met een land. De Indiase staat Kerala heeft zijn eigen aspergesteekprobleem: wie plukt de kokosnoten? De New York Times, en in navolging daarvan de Volkskrant van vrijdag, meldt dat een dagloon van $ 8 al niet meer genoeg is om de Dalit (v/h de untouchables of parias) de boom in te krijgen. Terwijl het dagloon in India zo'n $2 bedraagt.
Wat meteen het succes aangeeft van de marxistische regering in deze deelstaat, die zich sterk heeft ingespannen voor algemeen onderwijs en afbraak van het kastensysteem. Velen hebben nu een wat beter betaald baantje en de status van kokosnootplukken is laag.
Gezien de vele toepassingen van kokosnoten (vruchtvlees om te eten, olie om te bakken of voor huid- en haarverzorging, wortels als tandenborstel, bladeren voor dakbedekking) is en nu dus een probleem. Wat elders wordt opgelost door stellages of door apen te leren plukken. Dat eerste lukt niet in Kerala door het terrein, en apen mogen om godsdienstige reden niet (daar was Marx ook niet van gecharmeerd trouwens).
En dus is er een prijsvraag: verdien $ 20.000 met een goede oplossing. Hou er rekening mee dat er per dag ruim 1 kokosnoot per boom rijp is en dat 365 dagen per jaar.

L. Polgreen: de kokosnoten van Kerala blijven in de boom hangen, Volkskrant 27.11.2009

Geen opmerkingen: