Vlees blijft de gemoederen bezighouden. Gisteren, op weg van de oude zeesluis van Zwartenhoek (foto, zie de blog van gisteren) naar huis hoorde ik op BNR dat de Deense regering serieus een vet-taks gaat instellen. Dat mag voor de vaste lezers van deze blog geen nieuws zijn, een rapport dat daartoe aanzette meldde ik hier al in mei 2008.
Ook bij een lunchlezing op LNV spraken we vandaag over vlees. Emiel Elfering (RuG, nu CLM) kwam zijn proefschrift toelichten. Dat heeft indertijd de pers gehaald omdat hij uitrekende dat we na de BSE crisis de 10% van het veevoer dat uit slachtafval bestond, in paniek vervangen hebben door 10 miljoen ha soja. En dat alles omdat de temperatuurmeters in het VK te laag stonden afgesteld bij de verwerking van het slachtafval tot veevoer (het zgn. renderen). Overigens wordt er weer op gestudeerd dit terug te draaien. Maar dat terzijde.
Elfering legde uit dat zijn aanbeveling om het eten van vlees te minderen niet afhankelijk is van het feit of je de vervuiling aan zuivel of aan vlees toerekent, een vraag die ik hier vorige week opriep.
Verder had hij een sterk punt door er op te wijzen dat de marginale hoeveelheid vlees (zeg de laatst verkochte 10%) niet op basis van bijproducten uit de voedingsmiddelenindustrie of op basis van niet-alternatief aanwendbaar gras, maar op basis van soja of granen wordt geproduceerd. Het bleek zelfs netjes uitgerekend: 70% van ons krachtvoer bestaat uit bijproducten, van de bijproducten gaat 2/3e in veevoer. Als je alleen de bijproducten uit de levensmiddelenindustrie voor de nederlandse consumptie neemt, en je voert dat aan varkens, dan zou iedereen nog gewoon 135 gram varkensvlees per dag kunnen eten, en dat wijkt weinig af van het FAO dieet advies. Zoals CLM op zijn site stelt: helemaal vegetarier worden is geen bijdrage aan het wereldvoedselprobleem of het klimaatprobleem. Een beetje minder vlees wel.
Blijft nog de vraag of deze planningsaanpak ook de uitkomst is als je een carbon-taks op dierhouderij zou zetten: maken mensen als ze de keuze krijgen tussen duurder vlees of duurdere benzine, dezelfde keuze als de plannende computer? En loopt dat dan gelijk op met de gezondheidsresultaten die Denemarken beoogt, of zijn er toch verschillende soorten vlees?
Emiel Elferink: Meat, milk and eggs; Analysis of animal food environmental relations, RuG. 2009
Geen opmerkingen:
Een reactie posten