woensdag 11 november 2009

Lijstje: wereldpolitiek in de 21e eeuw II

Als follow up van de blog van gisteren hier George Friedman’s scenario voor de wereldpolitiek in deze eeuw:
  • 2010s: China defragmenteert: de kustprovincies werken deels onder Japanse (en westerse) regie, de inlandse provincies profiteren daar te weinig van, Beijng houdt het niet bij elkaar.
  • 2020s: Tevens de Tweede Koude Oorlog tussen Rusland en Oost-Europa (Polen met Amerikaanse backing) met incidenten rond de Baltische staten en hun Russische minderheden, waarbij ook de EU aan kracht verliest Japan, Turkije en Polen worden nieuwe regionale machten, vooralsnog met Amerikaanse backing. Rusland verlies ook deze koude oorlog en defragmenteert. We annexeren St Petersburg, Karelie, Moldavie, voor de rust en de arbeidskrachten. Balkan blijft een historische chaos.
  • 2030s: VS in crisis, de presidentsverkiezingen van 2028 of 2032 worden een keerpunt vergelijkbaar met die van 1828 (Andrew Jackson verslaat de founding generation met de mid west settler’s belangen; Abraham Lincoln, geboren in een log cabin is een mooi voorbeeld van presidenten die nu aan de macht komen), van 1876 (Rutherford Haynes verslaat de subsistance farming settler generartion met de belangen van de exporterende rijkere boeren en bevordert industrialisatie), 1932 (FDR bevordert belangen industriëlen en consumenten voor verhoogde consumptie), 1980 (Reagan wint op basis van de belangen van de suburbs met de supply side economy ten koste van de binnenstedelijke blauwe boorden). Rond 2030 zijn we opnieuw 50 jaar verder. De vergrijzing heeft dan toegeslagen en de VS en EU hebben een geweldig tekort aan arbeidskrachten, maar mogelijk ook bv. China. Er gaat een concurrentie om immigranten ontstaan, waar ze nu nog buiten de deur gehouden worden. Velen (waaronder ouderen) gaan vragen om immigranten die hun kunnen verzorgen. Friedman noemt het niet, maar volgens de Kondratieff cyclus zou tegen die tijd ook de ICT en bijbehorende arbeidstijdproductiviteitsontwikkeling uitgewerkt moeten zijn. Een fascinerend ondersteunend argument. De immigranten zullen in de VS veramerikanseren, op 1 groep na: de Mexicanen. Dat zullen we later in de 21e eeuw weten.
  • 2040s: Als in de jaren 90 groei van de economie, nu door genetische / biotechnologische kennis, mede op basis van de militaire R&D in de 2e koude oorlog (alweer in lijn met Kondratieff). Opmaat tot oorlog. Toenemende spanningen tussen VS en Japan (regionale zeemacht dat grondstoffen uit Siberie wil verzekeren) en Turkije. In dat kader blijvende inmenging VS in Oost Europa dat verhoudingen binnen EU onder druk zet omdat Frankrijk en Duitsland wegkwijnen. VS probeert met technologische steun, verdeel en heers en ondersteuning van minderheden de macht van de 3 regionale grootmachten te beperken. Turkije en Japan vormen een alliantie onder deze druk. En VS beheerst de ruimte, vanwaar uit de volgende oorlog wordt gevoerd en waar ook energie wordt gewonnen.
  • 2050s: wereldoorlog III. Niet meer een mondiale en totale oorlog (de succeskans of een bom of kogel in WO II was nogal laag), maar een precisie-oorlog op basis van ICT met specifieke rol voor hypersonische vliegtuigen. De eerste slag is voor de Coalitie Japan-Turkije. Uiteindelijk wint toch de VS maar er komt nog een Duits-Turkse grondoorlog tegen Polen aan te pas die 50.000 mensen het leven kost. (hoe de EU aan zijn einde komt blijft vaag bij Friedman.
  • 2060s: een gouden decade. De oorlog heeft een nieuw energie-systeem opgeleverd, zonne-satelliet energie met micro-wave golven. Net als de interstate highways in the 1950s en internet in de 1990s verandert dat de wereld. De voortgang met genetics leidt tot forse discussies tussen de traditionele (gezins)opvattingen en moderne, a la de 1960s.
  • 2070s: Califonrie, Arizona, Texas zijn door mexicaanse immigranten bevolkt, de VS is tweetalig geworden. Mexico zelf is tot een regionale macht uitgegroeid. Robot-technologie op zonne-energie begint werkeloosheid op te roepen, nog versterkt door genetisch onderzoek waardoor we langer leven en werken. Met name in de VS maakt dat de nu 50 jaar lopende immigratie-politiek onhoudbaar en onder de laaggeschoolde Mexicanen in de borderzone ontstaat veel werkeloosheid en onrust.
  • 2080s en 2090s: VS gaat over tot het terugsturen van mexicaanse werkelozen en dat 2ordt door Mexico opgevat als etnische zuiveringen. Amerikaanse leger is niet erg goed in omgaan met dit soort processen. De afloop blijft in het midden bij Friedman, de vraag voor de 22ste eeuw wordt: wat is de hoofdstad van Noord Amerika: Washington of Mexico City.

    Friedman ziet in zijn boek in ieder geval kans om deze op het eerste gezicht soms onwaarschijnlijke scenario’s te onderbouwen. Fascinerend betoog. Met opvallend weinig aandacht voor uitputtende grondstoffen, klimaatsverandering en waterproblemen.
    In zijn epiloog doet de auteur dat af met een quote van Karl Marx: “Mankind does not pose problems for itsel for which it does not already have a solution”. In dit geval is dat het einde van de bevolkingsexplosie en de introductie van ruimtezonne-energie. Minder vreemd dan het lijkt want sinds 2007 werkt de VS aan SBSP: Space Based Solar Power.

    George Friedman: The next 100 years. Doubleday books

Geen opmerkingen: