vrijdag 19 oktober 2007

met de OECD in het Kurhaus

Afgelopen dagen zat ik in het Kurhaus voor een conferentie georganiseerd door OECD, LNV en LEI over de 'Food Economy'. Een geslaagde conferentie met boeiende sprekers en interessante discussies op internationaal niveau. Er komt nog wel een mooi verslag van en ik zal de collega's niet hier de voeten voor het gras wegmaaien, maar een paar indrukken wil ik je niet onthouden.
De FAO publiceerde onlangs al een studie over de milieu-impact van de veehouderij: Livestock's Long Shadow, gratis downloadable op het net.
Daaruit blijkt dat de veehouderij verantwoordelijk is voor 18% van de uitstoot van broeikasgassen. Dat komt vooral door ontbossing (voor veevoer) mest en fermentatieprocessen (en nog een beetje door de voerproductie). Het goede nieuws is dat de technologie om het op te lossen, beschikbaar is (dat beweerde Al Gore ook al eerder). Het is dus een organisatieprobleem, zoals zo vaak. It's the economy stupid. Zorg dat alle kosten in de prijzen zitten, de polluter pays - the providor gets, en zorg voor transparantie en afrekenbaarheid was de boodschap.
Ook interessant was dat de auteur 3 soorten productieclusters ziet:
  1. dicht bij de afzetmarkt (de steden) vooral uit de tijd dat de infrastructuur om verse producten te leveren slecht was
  2. dicht bij de plaats waar het voer wordt geproduceerd, omdat je dan minder kg hoeft te transporteren, maar voorwaarde is een goede infrastructuur voor vers
  3. in gebieden met lage bevolkingsdichtheid, waar milieuwetten niet zo beperkend zijn. Want "boeren kunnen wel omgaan met weinig water en hete zomers, maar niet met buren".

Met name de derde groep wordt snel belangrijker, vers kun je tegenwoordig per vliegtuig of met moderne koeltechnieken steeds beter regelen, en cluster 1 heeft het dus moeilijk. Hoe herkenbaar.

Een reactie posten