vrijdag 28 januari 2022

in Oude Tonge

Interessante sessie gistermiddag in Oude Tonge. Georganiseerd door 5 grote akkerbouwers over hun visie voor de zuidwestelijke delta en reacties van ketenpartijen en gedeputeerden.  we spraken over de optimale bedrijfsgrootte om in de internationale concurrentie mee te kunnen. Die werd voor de duurzame akkerbouw al snel boven de 500 ha ingeschat. Loonwerk leek niet iedereen even ideaal om processen op het goede moment in de hand te hebben. Ter illustratie werd het eiland Schouwen Duiveland aangedragen: 10.000 ha, 110 boeren maar in feite zijn er nog geen 35 verantwoordelijk voor de bulk van het grondbeheer (en de emissies).  Visieontwikkeling op gebied en keten leek ons belangrijk en er zou een koppeling moeten komen tussen certificering en prijs. Sluit aardig aan bij het Rli advies Boeren met Toekomst dat ik als basis voor reflectie mocht inzetten.

Het deel over gebiedsprocessen sloot ik af met wat vragen: zijn de fondsen uit regeerakkoord ook voor deze gebieden? Hebben die dan gebiedsprocessen nodig of vooral duidelijkheid rond natuur en milieueisen, hoe zit het met de taakverdeling rijk-provincie, is er een Novi-plus nodig met zoekgebieden voor bossen, energie, woningbouw; hoe krijg je een RES achtig proces op gang - met gebieds- of bedrijfsnormen? En hoe regel je dan het contact tussen overheid en boer over het leveren van duurzaamheid voor geld: collectieve contracten of omgevingsvergunning, of wettelijke eisen op termijn? 

Kortom een mooie middag met mooie gesprekken bij een gastvrij bedrijf Van Iperen. Bleek al 100 jaar te bestaan en groot geworden door meststoffen aan de tuinbouw enkelvoudig in plaats van samengesteld te leveren, Zodat je met precisie levert wat nodig is. Met op enig moment nog financiering van de Haagse Vleeschmeesters. En nu kennisleverancier met middelenleveranties. 

Geen opmerkingen: