woensdag 12 januari 2022

concurrentie onder boeren

In de meest recente uitgave van de European Review of Agricultural Economics schreven enkele Franse vakgenoten (van het INRAE in Rennes) een interessant artikel over de verhouding of wellicht concurrentie tussen boeren onderling. Het team keek wat de invloed is van de buren op de beslissing van boeren om er mee te stoppen. Meer in het bijzonder keken ze naar Franse boeren jonger dan 50 die afgelopen jaren zijn gestopt. Van die boeren kenden ze het inkomen en het inkomen van de andere boeren in de buurt (omdat ze allemaal verzekeringspremies betalen op basis van hun werkelijke inkomen). 

Niet verbazend is dat ze constateren dat vooral boeren met een laag inkomen die ook relatief jong zijn en boeren op kleine bedrijven stoppen. Je mag veronderstellen dat de eerste groep nog wel andere kansen ziet in de maatschappij en dat de tweede groep die wellicht moet zien. De modelresultaten geven ook aan dat de inkomens van de boeren in de buurt invloed hebben. Boeren die stoppen wonen vaker in de buurt van collega's met hoge inkomens. En dat geldt nog weer sterker voor stoppende boeren met lage inkomens of kleine bedrijven. 

De relatieve positie doet er dus toe. De auteurs wijzen op een benchmark-effect: je vergelijkt je met je collega's en als je ziet dat je achter blijft ga je wat anders doen. Je zou ook kunnen veronderstellen dat de stoppers de inschatting maken dat ze het gaan verliezen in de grondmarkt: de beter verdienende buren hebben meer kans hun bedrijf te ontwikkelen. 

Emmanuel Paroissien, Laure Latruffe and Laurant Piet: Early exit from business, performance and neighbour's influence: a study of farmers in France. in: ERAE 48(5) 2021

Geen opmerkingen: