zaterdag 21 maart 2020

specialisatie in de aardappelmarkt

Ik begon mijn werkzame leven met belangstelling voor de aardappelmarkt, Interessant twitter berichtje vandaag over de huidige situatie. Waar er 40 jaar geleden zo ongeveer 1 prijs was en we de multi-purpose Bintje hadden die zowel als tafelaardappel als als fritesaardappel werd gebruikt, hebben de veredelaars afgelopen decennia niet stil gezeten. Er zijn nu gespecialiseerde rassen. Waarmee het risico van de teler is toegenomen (de opbrengst ongetwijfeld ook): de tafelaardappelen doen volgens een Twitterbericht nog 17 euro maar die voor frites-aardappelen nog maar 3 euro. Nu de horeca gesloten is en internationale export lastiger hoeven de fritesfabrikanten even niet meer dan ze contractueel al verplicht zijn af te nemen. En er wordt wel meer thuis gegeven - en gehamsterd. Specialiseren heeft voor- en nadelen. Zo leer je aan het eind van je loopbaan toch nog iets over de aardappelmarkt.

Geen opmerkingen: