zondag 29 maart 2020

Klimaatsverandering omstreeks 1000

Nog even terug naar het boek van Patel en Moore over de Wereldgeschiedenis in 7 goedkope zaken 9zie de blogpost van eerder deze week). Ze leggen uit hoe na de val van het Romeinse rijk honderden jaren later de boel weer op gang kwam. Rond 950 werd het voor 300 jaar wat warmer op aarde. Althans rond de Noordelijke Atlantische Oceaan. De winters werden milder en de landbouwseizoenen langer. De landbouw kwam naar het Noorden, in het Zuiden van Noorwegen waren er wijngaarden.
De bevolking van Europa verdriedubbelde.bijna in de 500 jaar na het jaar 800 en bereikte de 70 miljoen. Er ontstond een landbouwoverschot en steden. Mogelijk dat 20% van de bevolking buiten de landbouw werkte. Het leidde ook tot expansiedrift, waaronder de kruistochten (ten aanval tegen het rijke Midden-Oosten) en de reconquista van het Iberisch schiereiland. Maar ook binnen Europa was er expansie. het feodale systeem lukte dat zonder al te veel centraal gezag. Tegen de 14e eeuw was er 6 keer zoveel grond in landbouwkundig gebruik: een derde van de totale oppervlakte. Bos werd gekapt.
Na 1250 werd het weer kouder.en natter. 1315 was een rampjaar met een verregende zomer, mogelijk door de vulkaanexplosie van de Mount Kaharoa in Nieuw Zeeland. De bevolking in Europa nam met bijna 20% af door wat de Grote Hongersnood is gaan heten, en die tot 1322 duurde.

Geen opmerkingen: