maandag 2 maart 2020

Een landbouwtentoonstelling uit 1927

Bijgaand plaatje komt uit het programmaboekje van de landbouwtentoonstelling die in 1927 door de ZLM Walcheren in Middelburg werd georganiseerd. De mechanisatie diende zich aan. Naast farm engines (stationair draaiende motoren) werd o.a. deze aardappelplanter aan de man gebracht.
Twee dingen zijn interessant: de advertenties zoals deze, maar ook van bv. De Wilhelminapolder die zaaizaad (de originele Wilhelminatarwe!) en Bevelanders (aardappelen) pootgoed aanbiedt. Van der Have deed natuurlijk bietenzaad. Roozendaalse Rode Klaver was ook te koop als zaaizaad. En verschillende stallen met trekpaarden. En chilisalpeter en enkelvoudig krachtvoer. Een wijnhandelaar adverteert met Franse wijnen. Mooie Bordeaux voor 1 gulden per fles. Een Margaux kost 1.50 gulden. Duurst is een Bellevue St Emilion voor 3 gulden de fles. Korting bij 12 flessen. Ook voor een Bell radio werd geadverteerd, weinig luchtstoring, makkelijke zenderkeuze. Advertenties, vooral van cafés, eindigen vaak met de ondertekening Beleefd Aanbevolen, naam van de uitbater.
Het andere wat leuk is (zeker als je van Walcherse namen houdt) zijn de inschrijvingen voor alle keuringen en wedstrijden. Per rubriek staan enkele prijzen genoemd en dan de namen van alle inzenders voor de keuring. En dat niet alleen voor oneindige soorten vee (inclusief melkschapen en konijnen). Maar ook voor boerenboter, hoefbeslag en bijenkasten (onderverdeeld naar loss bouw klasse 1 beste volk, klasse 3 mooist uitgebouwde kast, vaste bouw klasse drie de best bevolkte en uitgebouwde boogkorf, de honing (diverse klassen) en bijenwas. Geen wonder dat er voor sommige klassen geen inschrijvingen werden genoteerd.
Een onderbelicht aspect van de landbouwontwikkeling is mogelijk dit hele systeem van competitieve keuringen en wedstrijden (ploegen, trekkerbehendigheid) waar het beste werd getoond, waar werd gediscussieerd wat kwaliteit was en normen werden opgesteld.

Geen opmerkingen: