zondag 19 juli 2015

de voorsprong van ontwikkelingslanden

Het aardige van snel groeiende ontwikkelingslanden is dat ze een fase kunnen overslaan. Ze hoeven niets te vervangen of af te leren. Je ziet dat in Afrikaanse landen waar meteen de mobiele telefonie wordt geïntroduceerd, niets vaste lijnen.  En waar elektronisch bankieren meteen bankieren op de smart Phone is.
Een special over India, in the Economist van 23 mei, geeft wat voorbeelden voor India. Mogelijk, zo speculeert een Indiase online ondernemer, leren zijn landgenoten helemaal geen supermarkt kennen. In een keer van de buurtwinkel naar online. En de oprichter van OlaCabs, de Indiase Uber, maar dan groter, speculeert dat de Indiër de auto overslaat. Wat moet je ermee in zo'n stad.
Ook de overheid is er sneller dan hier: Veel open data, ook om corruptie te bestrijden. Zo gaan de biometrisch vastgestelde incheck en uitcheck momenten van ambtenaren  in de staat Jharkhand real time online. En inmiddels zit bijna een miljard mensen in een biometrische database zodat subsidies voor energie of voedsel nu in cash kunnen en ook online gezet worden. Op MyGov.in bent u welkom voor beleidssuggesties.
Een reactie posten