woensdag 5 september 2012

Single

Er zijn steeds meer 1-persoonshuishoudens in de wereld. Ook relatief. Gevolg: het gaat goed met de verkoop van kant-en-klaar maaltijden. Niet alleen hier. In Brazilie verdubbelde de verkoop in de afgelopen 5 jaar, zo meldde The Economist.
Het is een ingewikkeld verschijnsel. Veel meer mensen zijn ongetrouwd, maar dat is nog niet een 1 persoons huishouden. Living alone, being alone and feeling lonely zijn ook verschillende zaken, zo constateert een onderzoeker.
Tot de oorzaken behoren de grote aantallen vrouwen die langer leven (nog wel) dan hun man. Verder hebben vrouwen in India, China, en Afrikaans-Amerikaansen te weinig mannen tot hun beschikking. In India en China omdat er veel meer jongetjes geboren worden (selectie), in de VS omdat de huwbare mannen meer dan gemiddeld in de gevangenis zitten. Doet een beetje denken aan de situatie na WO I.
En dan is er het effect dat vrouwen met opleiding kiezen voor kinderen op latere leeftijd  of helemaal niet trouwen. Je zou zeggen dat dat een positief milieu-effect is (hoe minder mensen hoe minder vervuiling), maar ook daar is wat op af te dingen want 1 persoonshuishoudens vervuilen relatief meer (geen economies of scale). En minder kinderen vergroot de pensioenproblematiek. En eenzame mensen hebben hogere ziektekosten. Anderzijds zijn singles actiever in verenigingen en dergelijke en komen ze ook vooral voor in stedelijke omgevingen waar veel voorzieningen zijn.
Wat we er per saldo van moeten vinden is niet klip en klaar. Maar kant-en-klaar heeft de wind mee.

The Economist: Singletons, 25 aug. 2012
Een reactie posten