donderdag 27 september 2012

likzegels

Een van de duurdere Nederlandse postzegels is al decennia oud en toont Nederlandse koeien, waarbij de kartelrand tussen twee zegels midden over de afbeelding loopt. Indertijd een heel bijzondere uitgave ter gelegenheid van een NRS-feestje. Deze zomer (door vakantie was het me ontgaan) verscheen een nieuw velletje runderrassen. Een tikje nostalgisch, maar nu de gewone post uitsterft is dat wellicht toepasselijk. We laten de postzegelblog aan het woord:
Op het postzegelvel Nederlandse rundveerassen staan zes rundveerassen afgebeeld: het Fries-Hollands zwartbont, de witrik, het brandrode rund, de Groninger blaarkop, de lakenvelder en het Maas-Rijn-IJsselvee.
De illustraties kenmerken zich door de klare lijn, de stijl die zo kenmerkend is voor de ontwerper van het postzegelvel, Joost Veerkamp. Veerkamp plaatste de koeien in een landschap om te benadrukken dat koeien in de wei horen, niet in een stal. Elke koe staat in een typisch Nederlandse weide die doorsneden is met sloten en met een evenzeer typisch Nederlands vergezicht. De achtergronden zijn symbolisch bedoeld, niet als realistische, bestaande skylines. Er is een bos te zien, zonder spoor van menselijke activiteit, een agrarisch landschap met enkele boerderijen, een dorp, nieuwbouw, de oprukkende stad en bedrijventerreinen met aanhangende industrie.
Elk rundveeras heeft zijn eigen kleur gras, zijn eigen kleur lucht en zijn eigen bos-, dorp- of stadscontouren aan de horizon gekregen. Ook de houding van de kop van de koe wisselt per rundveeras. Iedere illustratie is gekaderd in een strakke lijst waarin onderin ook de sorteerhaak is opgenomen. Het slotenpatroon van elke linker- en rechterpostzegel sluit op elkaar aan. 
De gebruikte kleikleuren in de onderbalken symboliseren de bodem onder de wei.

Geen opmerkingen: