zondag 1 mei 2011

Data gedreven besluitvorming

alarmfase rood vanwege de
droogte bij de meiheuvel
De dag van de arbeid, tijd om er even bij stil te staan hoe je de arbeidsproductiviteit behoorlijk omhoog kunt krikken. Namelijk door besluiten niet op ervaring en intuitie te baseren maar op data. Scheelt 5 a 6% zo claimt een Amerikaans onderzoek dat ik in de NY Times las (na verwijzing door de nieuwsbrief AWT).
Wat me natuurlijk ook aansprak in het artikel is dat de spurt in productiviteit geplaatst wordt in het perspectief van de lange golf theorien en het feit dat de winst van nieuwe technologie vooral komt doordat bedrijven zich anders moeten organiseren om van de techniek te profiteren. Zo werd de electromotor in de vroege jaren 1880 geintroduceerd en kwamen de productiviteitswinsten in de twintiger jareen.
Mooi voorbeeld rond data hadden we deze week bij de hand: het rijgedrag (routes, maar ook snelheden) worden gelogd door TomTom, die anomimiseert en generaliseert dat en een gespecialiseerd bedrijf gebruikt de data om de politie te adviseren waar de flitspalen moeten staan. Mooie productiviteitswinst en jammer dat die automoblisten dat niet willen en blijkbaar liever wat meer belasting laten betalen om de politie minder productief te laten werken.

Geen opmerkingen: