donderdag 26 mei 2011

36 uur in Bakoe

Hiernaast ligt Azerbaijan, dat zich ineens in songfestival-bekendheid mag verheugen. Ik was er begin deze week.Azerbaijan betekent Land van vuur. De olie loopt er bijna zo uit de grond en dat wil wel eens vlam vatten – vandaar. Alfred Nobel was hier al in 1846 met een kerosine-fabriek. De Amerikanen moesten toen hun olie nog aanboren. De Azeri’s schatten dat een kwart van de Nobelprijs betaald wordt uit de toenmalige winsten met hun olie. Met zulke lage winningskosten is het jonge land met de huidige olieprijzen dan ook booming.


Jong omdat het land eigenlijk pas echt bestaat sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie. Ook na het uiteenvallen van het Ottomaanse rijk in 1918 bestond het land twee jaar, en het is er trots op dat het een zeer vooruitstreven moslimland was (en is): actief en passief kiesrecht voor de vrouw voordat veel Europese landen dat hadden. Aan alcohol ook geen gebrek in het land. Naast de wodka (prima naast de kaviaar) ook veel inlandse wijn van goede kwaliteit.

Azerbaijan is een Europees land, het beeldt Europa af op zijn bankbiljetten. Baku is een fraaie stad, als je de kans hebt, ga er kijken. Mooie oude binnenstand, moderne brede boulevard en dankzij de olie veel moderne nieuwbouw. Ze willen het Dubai van de Kaspische zee worden.

Er wordt flink aan de weg getimmerd. Van de 45% van de bevolking beneden de armoedegrens in 2003 (mede door de oorlog rond Nakorno Karabach) nu nog maar 9%. Op de Doing business index van de Wereldbank stegen ze in 2009 van plaats 97 naar 23.

En nu wil men met de olieinkomsten (1% werkgelegenheid) ook diversificeren. En iets doen voor de 40% van de rurale bevolking die 6% van het nationaal inkomen realiseert. Ooit was het met zijn 9 van de 11 klimaatzones de groente- en fruitleverancier van Moskou. Er is water (en dat moet getemd gezien de grote overstroming van vorig jaar), en er is veel zon. En prima bodems, zo zegt men. Een beetje Nederland: een delta en olie in plaats van gas.

Is nog wel de vraag of dat gaat lukken met een potentiele Dutch Disease en veel kleine boertjes zonder veel know how en gebrek aan cooperaties en voorlichting. Dat kan ook wel tot leegloop en dacha’s leiden. Anderzijds zijn er grote investeerders die het wel grootschalig willen aanpakken. Ben benieuwd welk ontwikkelingsscenario de overhand krijgt.

Geen opmerkingen: