zondag 8 mei 2016

Booming San Franciso

Na dertig jaar was ik dus even terug in San Francisco. Of er nog wat veranderd is, zo vroeg men. Op het eerste gezicht niet: Fishermen's Wharf blijft toeristen trekken, de TransAmerica toren is nog steeds de hoogste (maar niet lang meer), hier en daar komt nog steeds CCR uit de luidspeakers en Chinatown is nog steeds Chinatown. En de Golden Gate was weer in de mist. En zelfs de betere boekhandel City Lights op Columbus Ave is nog steeds in full swing, ondanks Amazon.com
En toch is de stad veranderd. Een veel groter kantorendistrict met wolkenkrabbers, een booming stad die nu officieel duurder is om te wonen dan New York. Met spanningen want de traditioneel in de meerderheid zijnde blue collar workers (de havenarbeiders) worden de stad uitgedreven door het IT-volk en de financiele dienstverleners (en juristen). En overal zoekt men personeel, niet in de laatste plaats koffiebarista's.
Veel nieuwe musea ook. En veel nieuwe nationaliteiten. Mexicanen, Aziaten, maar mijn Uberchauffeurs waren afkomstig uit Oekraine, India en Iran. Overigens dat Uber werkt heel goed, je ziet dus nog maar weinig taxi's in het straatbeeld. En nog maar weinig krantenboxen, die je vroeger op vrijwel elke hoek van de straat trof. De digitalisering laat zijn sporen na in het straatbeeld.


Geen opmerkingen: