zondag 2 augustus 2015

Cafe Restaurant de Herberg

Het leuke boekje Food and Feasting in Art leerde me ook het een en ander over uitspanningen. In het 125ste sterfjaar van Vincent van Gogh illustreer ik het met het avondlijke caféterras. Het origineel hangt op de Hoge Veluwe.
Het café is dus uit de 17e eeuw, toen het koffiehuis populair werd. Constantinopel had er al een in 1554. En in de avonduren was er het café chantant en het koffieconcert. Cafés werden plaatsen voor de middenklasse en speelden een rol in hun verzet tegen de aristocratie.
Voor die tijd had je taveernes / herbergen, waar je ook kon overnachten. Restaurants kwamen op met de markten en beurzen (zie blogs van vorige dagen), omdat mensen een hapje moesten eten. Na de Franse revolutie ontstond er een culinaire revolutie (ik blogde al eens eerder over de bistro) omdat de koks van de aristocratie en uit Versaille gedwongen werden tot innovatie. Met een schone omgeving en goede smaak onderscheidden ze zich van de herbergen. Het is een interessant formule waarin publiek en privaat wonderlijk samengebracht worden.
Een reactie posten