donderdag 13 augustus 2015

Tijd voor een Uber voor de politiek

Ik was afgelopen dagen in Milaan op ICAE2015, het congres van de International Association of Agricultural Economists. Warm doch interessant. En dus las ik vanochtend op het terras de kranten van deze week / reden de blogposts uit de boeken te onderbreken.
De NRC van afgelopen zaterdag had namelijk een interessant interview met Moises Naim, in interessante Venezolaan die al minister in eigen land was, en daarna hoofdredacteur van Foreign Policy en columnist van de FT en El Pais. Zijn boek The End of Power brak door als eerste boek van het leesclubje van Mark Zuckerberg.
Zijn stelling is dat macht steeds minder goed uit te oefenen is. Bij grote bedrijven als Google lijkt er wel marktmacht maar voor je het weet wordt Microsoft opgevolgd door Google en die door Facebook etc.
In de politiek zie je verbrokkeling van macht± meer partijen dan ooit, snelle opkomst van nieuwe politici die een segment bedienen. Defragmentatie die tot anarchie kan leiden omdat de grote problemen niet meer kunnen worden opgelost. Wie komt er met een nieuw model =
De achtergrond van dit alles± de 3M. Niet de Minnesota Mining and Manufacturing Company, maar de M´s van Meer, Mobiliteit en Mentaliteit.
Meer staat voor meer welvaart, meer voedsel, meer gezondheid± mensen die meer hebben laten zich niet zo makkelijk zeggen wat ze moeten doen. Die willen ook meer vrijheid.
Mobiliteit zowel fysiek (reizen) als virtueel (internet). Je kunt met de voeten stemmen en als machthebber niet meer de informatie beheersen. Mentaliteit omdat de welvarende, mobiele burger veeleisender is.
De Uber die de politiek verandert zou wel eens uit steden kunnen komen die een smarter besturingsmodel uitvinden - en daar woont tenslotte een groot deel van de mensheid.
Een reactie posten