zaterdag 10 augustus 2013

the great degeneration

Hoe instituties vervallen en de economie sterft, is de ondertitel van het boek The Great Degeneration, eerder dit jaar verschenen bij Penguin van de hand van Niall Ferguson. Ik kocht het zondag in Washington bij het fameuse Politics & Prose op Connecticut Avenue en las het op de terugweg.
Een boekje in hard-cover pocket formaat van 150 pagina's dat tot denken aanzet. Ferguson besrpeekt 4 belangrijke blokken die er toe doen en -als ze goed samenwerken- de opgang van economien karakteriseren: de democratische staat, de wet, de civil society en de markt. Zijn stelling: de eerste twee zijn dominant geworden in het Westen en ook rot, ze werken niet goed meer, er is teveel rent-seeking, wetgeving te complex en te veel.  Maar ze drukken wel de andere twee blokken weg.
Ik vind hem wat te pessimistisch over technologie (ik volg eerder Perez, de uitrol van de ICT komt nog) en hoop dat zijn historisch inzicht dat de kans op gewapende conflicten toeneemt bij staten in verval niet uitkomt. Maar verder is het een overtuigende verhandeling vanuit de historie en de institutionele economie. Aanbevolen dus.
Een reactie posten