zaterdag 3 augustus 2013

Hengelo

Oost van Hengelo en van Berlijn
net over de Oder in Polen
ligt deze nooit afgebouwde fabriek
die nu een grote Poolse markthal is
Het kan je bijna niet ontgaan zijn: de zomerhit van dit jaar is Hengelo-o -o van Jeffrey Spalburg, die zich als Tropische Tukker afficheert. Het zou over Hengelo - Achterhoek kunnen gaan, gezien wat verwijzingen als naar vrouw Averkamp (Normaal?) en afgezien van het woord Twente aan het eind.
Maar het is geadopteerd door het veel bekendere Twentse Hengelo. Tenslotte had Almelo Herman Finkers al ("stoplicht op groen, er is altijd wat te doen) en is Enschede buitengewoon fraai bezongen door Joost Prinsen in de Textielstad ("bijna geen hond gaat zover mee"), geschreven door de ex-Tukkers Willem Wilmink en Harry Bannink.
Enfin, dat ik het lied hier documenteer komt niet alleen door de tropische temperaturen die dit ska-nummer aanlokkelijk maken, maar door het feit dat met Hengelo het Amsterdamse stadsperspectief van het platteland weer eens wordt weer bezongen ("waar je gewekt wordt door kraaiende hanen"). En dat de videoclip een en al melkveehouderij met bier is met een oude Ford5000 door het beeld en een Waldorf & Waldorf geinspireerd duo op het boerenhek. 
Een reactie posten