vrijdag 17 februari 2012

Arab News

Afgelopen dagen had ik de mogelijkheid om Saoedi-Arabie te bezoeken. Als toerist kom je daar niet in - het schijnt dat ze 15 visa per jaar afgeven voor dat doel. Ik was er dan ook voor het LEI. We helpen de Saoedi's een enigszins vergelijkbaar centrum voor agrarische informatie op te zetten. En dat werd deze week geopend door de ministers van Financien en Landbouw. Voor een verslagje zie Arab News.

Het is een bijzonder land. Diep religieus. Zodat buitenlanders er in compounds verblijven, oorspronkelijk voor enige privacy (aan beide zijden) maar die werden ook een veiligheidsprobleem en zijn nu zwaar bewaakt. Verder is tanken er een genot. Voor wie de foto niet kan ontcijferen: voor 7 euro gooi je een tank van 60 liter vol. Geen wonder dat de uitgestrekte stad soms volledig dichtslibt met auto's, ondanks de grote doorgaande wegen. Hier en daar ziet het er zeer luxe uit, nergens het rommelige gevoel met troep op straat en oude panden, handkarren en andere straatventersactiviteiten die je elders in het Midden-Oosten ervaart. Verder absoluut geen alcohol en wie met een gemengd (m/v) gezelschap gaat eten komt in de family room van het restaurant. Vaak met aparte ingang en erkers die met een gordijn kunnen worden afgesloten. Veel mensen uit Azie (o.a. Bangladesh) die het uitvoerende werk doen.
Naar ik begreep wel grote tegenstellingen tussen arm en rijk en qua landbouw veel zorg over de toekomstige voedselvoorziening, inefficient waterverbruik (uit ondergrondse niet hernieuwbare bronnen) en plattelandsontwikkeling (en de angst dat armoede tot subversieve activiteiten leidt). En vandaar veel investeringen in de landbouw, waaronder dit centrum.
Een reactie posten