maandag 6 februari 2012

kenniskeuken

Bewijs voor agrarische
staatssteun in Cyprus
Het Rathenau instituut bestaat 25 jaar en in dat kader hopen we een vorkje te prikken in de Ridderzaal, deze dinsdag, over het onderwerp Evidence-based policy. Dat is niet altijd zo eenvoudig als op het bord hiernaast.
Via LinkedIn kreeg ik een bericht dat er bij de bezuinigingen wat fout lijkt te gaan rond voedingszorg. Er zijn zo'n 500.000 kinderen met een chronische aandoening en een groot percentage van hen heeft een afwijkende voedingstoestand (25%) en/of eetproblemen (40-80%). Voeding is een van de factoren die het verloop van de ziekte op de kinderleeftijd beslissend beïnvloedt, zodat extra voeding, speciale (dieet)voeding, voedingssupplementen of speciale aandacht bij het eten nodig is. Blijft het uit dan verergert het probleem.
Voorheen boden de zogenoemde LZK scholen (Scholen voor Langdurige Zieke Kinderen) voedingszorg op school; nu zijn nog maar enkele die maaltijden bieden en ook dit staat op de lijst om te worden wegbezuinigd na juli 2012. Waarmee de kennis en expertise die hier jarenlang is opgebouwd, verdwijnt. Terwijl is aangetoond is dat voedingszorg € 600 per leerling per jaar oplevert. Of die zorg minder kost dan 600 euro weet ik niet, maar het lijkt me wel dat je daar heel wat voor kunt doen. Ben wel benieuwd of bij die besluitvorming nu sprake is van evidence-based policy met een kosten/baten analyse.
Enfin, InnovatieNetwerk heeft nu een businessplan gemaakt met de fraaie titel Kenniskeuken. Investeerders worden gezocht maar zijn nog niet gevonden, zodat nu ook crowd funding in beeld komt, zo begreep ik uit de mail.
Een reactie posten