dinsdag 19 januari 2010

zomertje

Afgelopen week stonden bij ons in Rotterdam-Nesselande de palmen op de boulevard nog in de sneeuw, maar volgens het Engelse KNMI wordt het dit jaar het warmste jaar ooit. Althans zolang dat gemeten wordt.
Tot nu toe was wereldwijd 1998 het record. Daarna werd het fractioneel kouder. Sommigen nemen daarom een reeks cijfers die in 1998 begint en denken dat het wel meevalt met de klimaatsveranderingen.
De klimaatmodellen van de Met Office gaan echter uit van de 11 jarige zonnecyclus. Die was vorig jaar op zijn laagst en inmiddels is de koperen ploert weer wat helderder aan het worden. Daarnaast wordt 2010 een El Nino jaar. Deze golfstroom in de Stille Zuidzee neemt warmte op (in 2007 en 2008 was er een zo'n omgekeerde El Nino) en gaat dat dit jaar weer afgeven. In 1998 was El Nino bijzonder sterk en droeg behoorlijk bij aan het record.
Wie zijn bouwplan nog moet maken kan er misschien rekening mee houden, maar denk er aan: de wereld is groter dan NW Europa en als je wat meer aardappelen poot dan doe je dat geheel op eigen risico.
The Economist: Climate Change - no hiding place? 9.1.2010

Geen opmerkingen: