donderdag 28 januari 2010

Schaarste brengt bloggende economen bij elkaar

Het is vandaag precies 15 jaar geleden dat 250.000 mensen de Betuwe uitgezet werden vanwege dreigende watersnood (zo meldt de Belvedere scheurkalender vandaag om vervolgens Marsmans Herinnering aan Holland af te drukken). Dat weerhield ons er niet van om vandaag aan het Lange Voorhout te discussieren over een tekort aan water, en energie en voedsel. De laatste bijeenkomst in een reeks over Schaarste en Transitie.
En dus ging het over de vraag wat we nu doen met de kennis en de nog te ontwikkelen kennis. Misschien hebben ambtenaren nu meer inzicht en straks ook het kabinet en parlement. Maar daar wordt het wereldprobleem niet anders van. En dus bedachten we hoe je anderen tot actie aanzet. Nog niet zo makkelijk, zeker niet als de wereld in de toekomst onder druk van die schaarstes wat minder harmonieus is, en verhoudingen met China bijvoorbeeld gespannen zijn. Een inconvenient truth die het denken blokkeert.
Het eind van de bijeenkomst had nog een leuke verrassing in petto. Ik ontmoette de auteur van een van de leukste economenblogs, Peter van Bergeijk (dit keer noemen we namen). Leuk om na jaren lezen iemand ook eens te ontmoeten. Iemand merkte op dat de koningin dat toch over het hoofd had gezien met de kerst. En we constateerden hoe handig het is om wat aantekeningen vast te leggen en daar zelf in terug te kunnen zoeken. Dat is dus nog een nabrander voor het Schaarste en Transitieproject: niet alleen een slotconferentie maar een blijvend digitaal forum. Wie van de deelnemers zou er zo gemotiveerd zijn geraakt dat hij of zij een weblog met boeiende notities en literatuur gaat bijhouden??

Vanwege die ontmoeting graag aandacht voor een website van de dag: klick even door naar Peter van Bergeijk zijn blog En hieronder nog een leuke post.

1 opmerking:

Hannah Koutstaal zei

Prikkelende gedachte, zo'n digitaal forum. We hebben wel aan een site gedacht maar die was nog erg 1.0. Heb al een tijdje de gedachte een blog op te zetten, maar twijfelde nog over de inhoud. Of een blog nu zo specifiek moet worden betwijfel ik. Maar wie weet is dit het zetje.