zondag 8 maart 2009

Weg kolenboeren

Nog even en dan is het precies 50 jaar geleden dat in het Groningse Slochteren de aardgasbel werd aangeboord. Om precies te zijn op 22 juli om 07.33 uur. Nederland veranderde voor goed. Dus dat wordt deze zomer gevierd.
Shell Venster, het PR blad van de Koninklijke, warmt ons in zijn maart-editie alvast op en concludeert in vette hoofdletters: "Nooit meer later accepteerden Nederlanders zo makkelijk en enthousiast een radicale verandering: weg stadsgascentrales, weg kolenboeren, weg kolenmijnen, alle kachels en kooktoestellen de deur uit."
Het was inderdaad een fraaie, centraal geleide transitie. Hoewel ik dan de neiging krijg om ook zo'n zin te componeren met de introductie van computers: weg stencilmachines, weg typistes en typekamers, alle schrijfmachines en carbonpapier de deur uit.
En voor de economen onder ons een uitgelezen kans om deze zomer ook weer eens het fenomeen "Dutch Disease" te belichten in een artikel, want ook dat economische verschijnsel was een direct gevolg van het aardgas. Door de gas-welvaart nam de veranderingsbereidheid misschien wel af: als de stelling al waar is dat we na de gastransitie nooit meer later zo makkelijk een verandering accepteerden, dan kwam dat ook door het gas.
Shell Venster: Een vondst van betekenis, maart/april 2009
Een reactie posten