zondag 1 maart 2009

Vuur

Vuur is een uitvinding die aan de basis staat van de landbouw. Sterker nog -zo blijkt nu uit een presentatie van ene Richard Wrangham van Harvard voor de American Association of the Advancement of Science waarover the Economist bericht- het is wat de mens van een aap scheidt.
Door het koken van voedsel worden zetmelen beter consumeerbaar, veranderen eiwit-moleculen zodat enzymen hun amino-zuren beter te lijf kunnen gaan en de warmte maakt eten zachter. Dat laatste betekent dat het lichaam minder energie nodig heeft om het eten te verwerken en dat er meer energie naar de hersenen kan. Die gebruiken nu een vijfde tot een kwart van de energie. Koken zorgde er dus voor dat er meer hersenen per kg mens konden ontstaan.
Dit zou een betere verklaring zijn dan de overschakeling van planten naar vlees in het menu. En de analyse heeft ook een directe consequentie voor het obesitas vraagstuk. Het blijkt niet dat dikke Amerikanen zoveel meer eten. Het idee is nu dat ze meer processed food eten, dat zachter is en daardoor evolutionair aantrekkelijker. En dat wordt beter opgenomen c.q. het lichaam heeft minder energie nodig om dat om te zetten. En dus wordt je er dikker van.
Niet slim, hoewel er ook dan meer energie voor de hersenen beschikbaar is.
Economist, 21.2.2009: what's cooking
Een reactie posten