zaterdag 28 maart 2009

Groeten uit Goes

We hadden gistermiddag een interessante middag, in het oude rococo-stadhuis van Goes waar de werkplaats voor de ZW Delta zit. Willem Brandenburg van PRI hield een mooi verhaal over hoe planten met zout omgaan. Op heel verschillende manieren en de ene beter dan de ander. Suikerbieten, peulvruchten en granen zijn niet meteen van slag, hoewel omgaan met zout energie kost. Aardappelen en uien wel.
Ook druiven behoeven een zoetwaterbel. Hoewel dat niet het image is van de Schouwse wijn, die aan het eind op perfecte wijze met Grevelingse oesters en wat kreeft (het seizoen is open, ga naar Zierikzee!) door de restauranthouder van het Zierikzeese tGetij werd geserveerd.
Zelf heb ik het historisch industriele karakter van de zuidwestelijke landbouw maar eens voor het voetlicht gebracht met de nodige kansen voor precisielandbouw, ook met water. Dat kreeg bijval van twee ondernemers die onder de borrel hun ervaringen met ICT uit de doeken deden. Zout waar het blijkbaar moet maar vooral ook heel goed en zorgvuldig omgaan met zoet, zo concludeerden we. En verder lekker experimenteren in niches met zilte teelten, wieren, recreatie en andere kansen, maar vermeng dat niet met de strategie voor die andere 200.000 ha. En als je dat alles goed doet heb je een geweldig export product van Delft en Wageningen: verduurzaming van delta's in tijden van klimaatverandering.
En Goes is een alleraardigst winkelstadje geworden. Ik was er te lang niet geweest.
Een reactie posten