maandag 30 maart 2009

lijstje: ondernemerschapsmisverstandenThe Economist had een paar weken geleden een special over ondernemerschap. Auteur Adrian Woolridge benoemde vijf hardnekkige misverstanden over ondernemerschap:
  1. Ondernemers zijn 'orphans and outcasts': wezen en uitgestotenen; in werkelijkheid is ondernemerschap vaak een sociale activiteit
  2. Ondernemers zijn net de korte broek ontgroeit en veelal weggelopen van de universiteit. Bill Gates is het prototype. Maar "colonel" Sanders starte Kentucky Fried Chicken toen hij 65 was. In Amerika is de gemiddelde oprichter 39 jaar oud en het aantal boven de 50 is twee keer zo groot dan beneden de 25
  3. Starters worden gefinancierd door venture capital. Klopt voor kapitaalintensieve bedrijfstakken, maar in de regel komt het geld van de 3 f's: friends, fools and family.
  4. Voor succes moet je een revolutionair product hebben. Niet waar, neem Richard Branson in betere vliegreizen, Oprah Winfrey door merkenbeleid.
  5. Ondernemerschap binnen grote ondernemingen mislukt. Er zijn heel veel voorbeelden van allerlei vernieuwende activiteiten binnen multinationals, niet alleen bij Nokia.

The Economist: Global Heroes - a special report on entrepreneurship. March 14, 2009

Een reactie posten