donderdag 12 maart 2009

melkquota

Wie de markt voor melk en melkquota wil beinvloeden, kan wetenschappelijke inspiratie vinden in een paper in de nieuwste uitgave van de European Review of Agricultural Economics die gisteren bij me in de brievenbus viel.
Franse en Nederlandse onderzoekers (waaronder een van mijn collega's) hebben hun modellen aangezet en komen tot de conclusie dat als we vanaf dit jaar de quota jaarlijks met 2% verruimen, dat qua effect overeenkomt met een afschaffing in 2014/15. Betekent wel een prijsdaling van 13% en een productiestijging van bijna 5%. De prijsdaling zorgt ervoor dat in tal van regio's de quota niet meer worden volgemolken. De prijs van vet daalt sterker dan van eiwit. Een fors deel van de effecten treedt ook al op bij een verruiming met 1% per jaar.
Veel melkveehouders zullen wel het gevoel hebben dat het zelfs nu in het eerste jaar al optreedt, maar daarbij speelt nog wel meer. Nog veel meer interessante informatie, en de formules van het model (voor wie het na wil rekenen) staan in de Review.

Zie: Zohra Bouamra-Mechemache, Roel Jongeneel en Vincent Requillart: Impact of a gradual increase in milk quotas on the EU dairy sector in: ERAE 35-4, december 2008
Een reactie posten