maandag 9 maart 2009

Versla de recessie in eigen tuin

Michael Pollan heeft president Obama uitgedaagd om een groentetuintje bij het Witte Huis te beginnen (alsof de beste man niets anders te doen heeft, maar tuinieren brengt ook rust, zullen we maar denken). De Minister van Landbouw in de VS, Tom Vilsack, heeft inmiddels al besloten om een deel van het asfalt rond zijn ministerie (aan de Mall in Washington) open te laten breken voor dit doel.
Uit The Economist van vorige week leerde ik dat het Witte Huis al veel eerder een groentetuin had. In het oorlogsjaar 1943 legde first lady Eleanor Roosevelt een Victory Garden aan en 20 miljoen Amerikanen volgden haar voorbeeld. Met als effect dat aan het eind van de oorlog 40% van de groente uit eigen tuin kwam. En die aanpak bouwde voort op een vergelijkbare actie in de eerste wereldoorlog, toen er echt voedseltekorten waren.
Het lijkt me dat we hier een interessante trend te pakken hebben: de eigen groentetuin als bron van vitaminen en rust in zware tijden. Prima voor de werkeloze met veel tijd. Westlandse tuinders, Westfriese zaadveredelaars en Weck-flessen verkopers: let op uw zaak!.
Meer informatie over de victory tuinen op de volgende sites:

The Economist: Digging their way out of recession, 28.2.2009

Een reactie posten