maandag 10 maart 2008

bio moreel

Het lijkt wel of biologie en de evolutie-variant daarvan steeds meer te vertellen krijgt. Misschien wordt het toch wat met de biotechnologie. Nu is ook de filosofie niet meer veilig voor de evolutie-biologen.
Onze morele overwegingen over wat is goed of fout zouden net als de taal die we spreken functioneel van de omstandigheden afhangen. Liberale (in de Amerikaanse betekenis) mensen gaan uit van individualisme en confrontatie en die vertonen de juiste overlevingsstrategie in een stabiele omgeving met ruimte voor leren en reflectie, want de gevolgen voor de groep bij een meningsverschil zijn gering en de voordelen van afwijkend met iets nieuws komen zijn groot.

Maar als de omgeving instabiel is, om gemeenschappelijke actie en eensgezindheid vraagt, dan is conservatisme (ook in de Amerikaanse betekenis) de juiste strategie. Dit zou mogelijk zelfs het verschijnsle van zelf-opoffering voor een groep verklaren (zoals aan het front). Omdat de groep en niet het individu de bron van gedrag is.

En uit het onderzoekje blijkt ook nog dat liberale mensen die uitgaan van het individu vooral stress ervaren als ze zelf niet kunnen uitmaken wat goed of fout is. Conservatieven brenge ook meer tijd door met anderen, vooral ook met familie.

Wat me op het idee brengt dat de conservatieve trend in bv. de VS in de afgelopen tien jaar verklaarbaar is uit de grote veranderingen in de wereld.


The Economist: Human Evolution - moral thinking, 23.2.2008 Op de foto olijfolie opslag in Spanje

Geen opmerkingen: