zondag 7 januari 2007

GLB Hervorming en risico II

De prijzen van soft commodities als graan en suiker gaan komend jaar stijgen. Dat is de beleggingstip van sommige beleggingsadviseurs nu de prijzen van hard commodities als koper en olie aan het dalen zijn - zo meldt de NRC van zaterdag. Droogte (in Australie) en zaken als de bijmengverplichting van biobrandstoffen zouden daar voor zorgen. We zullen zien.

Het brengt me in ieder geval bij het tweede effect van de GLB Hervorming op de risico's van ondernemen. De prijzen van een aantal producten gaan naar beneden, wat een lager inkomen uit de markt inhoudt. En ook een lager totaal inkomen want dit effect is groter dan de directe inkomenstoeslag. De marktwerking betekent ook dat de beweeglijkheid van de prijzen van producten toeneemt. De prijzen van zetmeelaardappelen, suiker en melk gaan dus meer lijken op de schommelende marktprijzen van consumptieaardappelen of varkens. De opbrengsten uit de markt worden dus meer risicovol.

Prijzen gaan niet alleen op korte termijn meer schommelen, maar worden ook meer cyclisch: als prijzen hoog zijn, breiden meer boeren deze productie uit en neemt het aanbod toe, waarna de prijzen dalen, en er weer ondernemers inkrimpen of stoppen. De varkenscyclus, of zoals economen dat meer formeel noemen: 'het spinneweb-theorema'.

De cyclus wordt nog sterker doordat boeren als gevolg van het "verzekeringseffect" meer risico gaan nemen in hun produktiebeslissingen. Daarover morgen meer.

Geen opmerkingen: