zondag 28 januari 2007

geen ruimtegebrek

Gisteren verhuisden we twee grote banken uit de bungalow van mijn schoonvader naar onze eigen voorkamer. Ze nemen meer plaats in dan wat er stond, maar de kamer lijkt ruimer. Architectuur, ook van het binnenshuiskarakter, is een vak.
En op de (voor ons nieuwe, maar wel bekende) bank las ik de nieuwe SPIL met een artikel van Pieter Lukkes die zich beklaagd dat de overheid de begrippen grond en ruimte door elkaar gooit. Ruimtelijke ordening is vooral planning van vierkante meters, het gaat zelden over de ruimtelijke effecten. Zo wordt van windmolens gezegd dat ze weinig ruimte in nemen, maar een tiental vierkante meters. In werkelijkheid is hun ruimtelijk effect groot.
Lukkes pleit ook voor betere maatschappelijke kostenbatenanalyse. Geheel mee eens, maar ik vermoed dat toch ook in dat geval veel binnenstedelijk en ander groen opgeofferd zal worden aan de bouw. Omdat nu eenmaal dat meer opbrengt, de lobbies sterker zijn (rentseeking gedrag in een politieke economie context), de effecten van groen nog weinig begrepen zijn en de burger denkt: in rij voor groen toch naar de Hoge Veluwe.
Overigens moeten we ook uitkijken dat het allemaal niet te conserverend wordt, de Zuidas wordt best mooi, La Defense en de pyramide in het Louvre zijn ook aanwinsten - soms moet je vakmensen hun gang laten gaan.

Pieter Lukkes: Planologie en ruimtelijke ordening moeten grondig in revisie, in SPIL: 2006, nummer 6

Geen opmerkingen: