zondag 17 juli 2022

De jeugd en de toekomst

 De jeugd van tegenwoordig vertegenwoordigt de toekomst. Dat is het idee achter een nieuwe dikke pil met essays die de adviesraden van de rijksoverheid lieten schrijven. Met de impliciete vraag of de grijze kuiven van die raden de behoeftes van die toekomstige generatie wel genoeg voor ogen hebben. Een mooie bundel die op allerlei plaatsen kunt downloaden. Mooi wat inhoud betreft dan, over de smaak van de opmaak valt te twisten. Een soort jaren zeventig typografie op de kaft met roze en groene zuurstokkleuren. 

De Rli begint zin essay met een spoken word van Amanda dat de opvolger van Denkend aan Holland van Marsman zou kunnen worden. Ik citeer de eerste regels:

Elk gebouw heeft een vluchtroute / maar niet iedereen kan zomaar een vlucht boeken / wanneer hun land in brand staat / wanneer de mannen aan de macht / hun verbannen en de pracht / van het land eraan onder doorgaat / omdat mannen in hebzucht doorslaan / voortaan geleid worden door vechtlust en bloeddorst / zogenaamd voor een groter doel toch / maar weten ze wat dat kleine kind voelt of / de moeder die haar dochter niet meer ziet. / etc. 

Geen opmerkingen: